Thajsko roky patrí medzi najvyhľadávanejšie dovolenkové destinácie. Turistov vábia neuveriteľne krásne pláže, zaujímavá kultúra a množstvo historických pamiatok – sochy Budhov, majestátne chrámy, exotické zvieratá ale aj lacné nákupy. Pre mnohých je tým najväčším lákadlom práve thajská kuchyňa.
Keďže skvelých jedál, ktoré v Thajsku môžete ochutnať, je veľké množstvo, poďme si pozrieť zopár tipov, ktoré jedlá si nenechajte ujsť, a tiež odporúčania, ktoré dodržujte, ak nechcete preležať dovolenku v posteli.
Každý, kto bol v Thajsku, vám poradí, aby ste ochutnávali „street-food“ – jedlo z ulice, ale keď sa na tej trošku páchnucej ulici v 40- stupňovej horúčave ocitnete, začnete sa trošku obávať, či môžu tie suroviny (mäso, vajcia, morské plody…) vydržať v tom teple na slnku a nepokaziť sa. Snažili sme sa preto riadiť základnými odporúčaniami a vybrali sme si vždy fantastické jedlo.
- jedzte tam, kde jedia domáci a kde si kupuje jedlo väčšia skupina ľudí
- neberte si jedlo, ktoré je už prichystané a vystavené, požiadajte, nech vám pripravia čerstvé
- neskúšajte divoké kombinácie, menej je niekedy viac
1 | Exotické ovocie
Nech sa v Thajsku pohnete kdekoľvek, v okruhu 50-metrov určite nájdete stánok s čerstvým ovocím. Porcie stoja okolo 20-40B (0,5-1€). nechýba medzi nimi melón, mango, banány, passion fruit, ananás, a čerstvé kokosy. Mango, ktoré sme ochutnali v Thajsku, má úplne inú chuť – je sladučké a mäkké a nedá sa porovnať s tým, čo kúpite v našich supermarketoch. Kokosový orech sa čerstvý predáva najmä kvôli šťave a mnohí vnútro vôbec nejedia. Najväčšia špecialita je durian – ovocie, ktoré tak smrdí, že je na väčšine verejných priestranstiev zakázané.
Aj keď lákajú najmä tie kúsky s exotickými farbami a tvarmi, dajte si pozor na to, či ovocie nie je na slnku príliš dlho, či náhodou nepláva v domácej vode (aby neuschlo) alebo v ľade (aby sa nepokazilo), lebo práve vo vode a ľade sú najčastejšie baktérie, ktoré nám Európanom vedia narobiť v bruchu šarapatu.
Preto sme vynechávali ovocné šťavy s ľadom, ktoré sa na vás usmievajú ako oáza na púšti. My sme ochutnali perfektný mangový (bez ľadu) a vraj melónový smoothie alebo džús z granátového jablka sú výborné tiež.
2 | Skvelé polievky
Ak vám na dovolenkách v zahraničí chýba práve polievka, thajská kuchyňa sa vám bude páčiť. Nájdete tu všetko – od jednoduchších čírych vývarov s mäsom, viacerými typmi rezancov a lokálnymi bylinkami, cez rôzne variácie s morskými plodmi a kari, až po polievky s kokosovým mliekom ako napríklad Tom Kha Gai. Medzi najznámejšie polievky v ázijských reštauráciách na Slovensku patrí Tom Yum s krevetami, citrónovou trávou a chilli. Na trhoch alebo v stánkoch si môžete dopriať polievku v cene okolo 30-60B, v reštaurácii za 80 B (2€) a viac.
3 | Farebný svet kari
Kari s ryžou je jedlo najbližšie tomu, čo poznáme z domu, čiže vhodné najmä pre konzervatívnejšie povahy. Na ulici za 50B, v reštauráciach od 100B (2,5€) vyššie. Nechcem vypisovať z wikipedie presné zloženie prísad a korenín v jednotlivých farbách, moja rada znie, ochutnajte všetky 😉 Ja by som ich zoradil podľa štipľavosti 🙂 Ako pálili mňa 🙂
- červené kari (najštipľavejšie)
- zelené kari
- žlté kari
Ak chcete mäso s ryžou, vo väčšine reštaurácií ponukájú aj vizuálnu lahôdku Khao Pad Sopparot, ryžu s mäsom/krevetami a kešu orieškami servírované v polovičke ananása.
4 | Pad Thai
Ťažko povedať, či Pad Thai robia Thajci kvôli turistom, alebo je to pravá thajská kuchyňa a národné jedlo, ale keď priletíte do Bangkoku, o stánky ponúkajúce Pad Thai budete zakopávať doslova každých pár metrov. Rezance s krevetami, vajíčkom či kuracím mäsom, zaujímavou sladkastou chuťou a sekanými arašidmi si jednoducho zamilujete. Pad thai stojí na ulici pokojne aj menej ako 50B, v reštauráciach od 120B vyššie.
5 | Grilované špeciality
Malé grily a na drevených paličkách napichnuté mäská rôznych tvarov, farieb a chutí. Dlho sme váhali či ochutnať v Thajsku aj satay, grilované mäso s arašidovým dipom. Besné horúčavy vzbudzujú totiž obavy, či také teplo toto mäso môže vydržať bez ujmy na zdraví. Zvedavosť nepustila, no počkali sme si radšej na reštauráciu ako na stánok. Ak sa rozhodnete jesť satay na ulici, vyberte si to, kde je viac ľudí, trošku „nestíhajú“ a mäso upečú priamo pred vami. Pre väčší pokoj na duši kuchtíkovi ukážte, nech to na grile nechajú trošku dlhšie a poriadne opečie všetky baktérie.
6 | Morské plody
Ak máte radi morské plody, tak práve pri mori sú vždy najlepšie a najčerstvejšie. Thajsko nie je výnimkou a môžete tu za veľmi rozumnú cenu ochutnať morské príšerky všetkých možných druhov. Aj keď po morských plodoch zrovna neslintám, ochutnal som napríklad skvelé tigrie krevety plnené syrom a hríbami, či grilovaé ryby (barakuda, prípadne čo sa daný deň podarilo chytiť..). Grilované alebo vyprážané „jednohubky“ zoženiete na ulici za pár bahtov, niektoré jedlá v reštauráciách za 200-400B (5-10€), viacerí ponúkajú celé seafood sety pre viac osôb za 1000-2000B.
7 | Sladké dezerty
Na záver sladká bodka. V ponuke thajských stánkov a reštaurácií nájdete všetko od domácej kokosovej zmrzliny až po „belgické“ wafle s nutelou. Už prvé dni v Bangkoku som si zamiloval miestne palacinky s čokoládou a banánom / mangom za cca 50B (1,25€). Chutia síce inak ako tie naše, ale sú skvelé. Pripomínajú viac omeletu, nemajú v sebe toľko múky, banán je trošku rozvarený na panvici a väčšinou sú poliate kokosovým mliekom, čo im dodáva zvláštnu chuť.
Na Krabi som zas nevedel odolať „mango sticky rice“ (30-60B), ľahkému dezertu pripomínajúceho našu ryžu v mlieku. Pravý šmrnc tomu dodáva Mango, a preto tento dezert nájdete najmä vo väčšine stánkov s ovocím.
BONUS | Hmyz a iné pochúťky
Ak ste čakali na niečo naozaj výnimočné, čo len tak neochutnáte v najbližšej ázijskej reštaurácii za rohom, bude sa vám v Bangkoku páčiť. Nie je to zrovna thajská kuchyňa, ale ochutnať v Thajsku môžete aj nejakú larvičku, koníka, švába, či pokojne aj škorpióna. Aj keď som pôvodne plánoval, že to skúsim, nakoniec som si to rozmyslel. Keďže som nevidel ani jedného jediného domáceho jesť tieto lahôdky, myslím si, že ide iba o turistickú atrakciu a stánky zarobia viac na tom, že im zaplatíte 10 bahtov za fotku, ako na tom, že si za 10B toho chrobáka kúpite.
Ak ste boli v Thajsku a nenašli ste v článku nejaké jedlo, ktoré by mali cestovatelia určite ochutnať, napíšte nám ho do komentárov 😉