Japonská kuchyňa patrí medzi najzdravšie na svete. V ostatných rokoch v Európe naberajú na popularite aj iné japonské jedlá, nielen ikonické sushi. Pri našom 2-týždňovom pobyte v Japonsku sme sa snažili ochutnať mnohé miestne špeciality. Nižšie uvádzam zopár, ktoré určite odporúčame 😉
1 | Sushi / Sashimi
Japonská kuchyňa je často spájaná najmä so sushi. Asi by bolo dosť divné, ak by ste neoskúšali Sushi na mieste, odkiaľ pochádza. Na kúsku ryže nájdete rôzne druhy rýb, morských plodov a zeleniny. Podľa toho sa sushi označuje Nigiri/Oshi/Maki… Stačí dochutiť sójovou omáčkou a wasabi.
Sashimi je prakticky to isté ako sushi, len sa podáva bez ryže 😉 Kúsok ryby alebo morských plodov je dochutený s wasabi, sójovou omáčkou a redkvičkou. Ak chcete trošku iný zážitok, vyberte sa do niektorej reštaurácie so sushi pásom.
2 | Ramen
Japonská kuchyňa – to je často polievková miska s rezancami a s množstvom príchutí. Najčastejšie prísady ramen polievok sú bravčové mäso, vajíčko, zelená cibuľka a riasy, ale mnohé stánky a reštaurácie ponúkajú desiatky variantov. Chuť vývaru je občas podobný Miso, inde pripomína naše mäsové vývary. Japonci podávajú polievku s tradičnými drevenými paličkami. Polievka sa popíja/chlípe popri tom, ako paličkami lovíte kúsky mäsa. Rezance je najjednoduchšie iba pridržiavať vo vzduchu a postupne odkusávať 😉
Ramen sme ochutnali na mnohých miestach. Od jednoduchých stánkov s obslužným automatom, na ktorom si zvolíte, čo chcete, predávajúcemu podáte lístoček a do pár minút môžete jesť polievku na „stojáka“, až po reštauráciu Fire Ramen, kde vám k polievke predvedú aj zaujímavú show.
3| Gyoza
Gyoza sú pirohy, ktoré sa pripravujú rôznymi spôsobmi. Pražené sú Yakigyoza, varené Suigyoza a vyprážané Agegyoza. Náplň je rôzna, ale zvyčajne ju tvorí bravčové mäso so zeleninou a hríbmi. Typickým pre toto japonské jedlo je veľmi tenké cesto, čím sa líšia od našich pirohov alebo čínskych „jiaozi“.
4| Miso polievka
Miso soup mnohí Japonci jedia aj na raňajky, dá sa „načapovať“ v automate, v ktorom máte čaj, či kávu. Kľúčová prísada je miso pasta, tofu, cibuľa a riasy wakane.
5| Yakitori
Grilované mäsko na paličke je istotka najmä pre menej odvážnych a dobrodružných cestovateľov 😉
6| Tempura
Vyprážané morské plody, či zelenina sú obľúbený snack najmä v street food stánkoch.
7| Udon a Soba rezance
Udon rezance sú hrubé reezance vyrábané z múky a podávajú sa na rôzne spôsoby. Ich tvar a hrúbka sa líši v jednotlivých regiónoch. Soba rezance sú úzke a vyrábajú sa z pohánky.
9| Edamame
Sójové bôby alebo Edamame – Ideálne predjedlo, kým čakáte na jedlo, alebo ak si chcete niečo len zobnúť. Slané varené sójové bôby sú v Japonsku veľmi obľúbené.
8| Čaj
V Japonsku sa zvyčajne podáva zelený čaj Matcha s neodmysliteľnými sladkosťami. Pre mnohých je vychutnanie čaju v zmysle tradičného ceremoniálu dôležitý relax.
10| Matcha sladkosti
Kto by nechcel ochutnať matcha zmrzlinu s kúskami zlatých lupienkov? Ak sa vyberiete do mesta Kyoto, určite ju nájdete. V stánkoch si môžete vybrať aj plnený ryžový koláčik mochi.
Jedna odpoveď