Honduras

V každom balíčku kávy sa ukrýva príbeh

V každom balíčku kávy sa ukrýva príbeh

Poslaním pražiarne COFFEEIN je šíriť výberovú kávu na Slovensku. V ľuďoch chceme prebudiť rovnakú vášeň pre kávu, akú máme aj my. Chceme ukázať celé spektrum rôznorodých chutí, vôní a spracovaní, ktoré výberová káva ukrýva a o ktorých ste možno ani netušili. A spoločne objavujeme nielen nové kávy, ale aj príbehy ľudí, ktorí za ňou stoja.

Poslaním pražiarne COFFEEIN je šíriť výberovú kávu na Slovensku. V ľuďoch chceme prebudiť rovnakú vášeň pre kávu, akú máme aj my. Chceme ukázať celé spektrum rôznorodých chutí, vôní a spracovaní, ktoré výberová káva ukrýva a o ktorých ste možno ani netušili. Spoločne objavujeme nielen nové kávy, ale aj príbehy ľudí, ktorí za ňou stoja.

S predajom kávy sme začali v roku 2011. Pýšime sa tým, že viacero káv, ktoré máme v ponuke, pochádza z direct trade spoluprác. To znamená, že ich nakupujeme priamo od farmárov, s ktorými sa poznáme osobne a navštevujeme ich. Jednak tak získavame skvelé informácie priamo z fariem a jednak týchto farmárov a ich rodiny priamo podporujeme. Vaše peniaze nejdú k žiadnym medzičlánkom z dodávateľského reťazca, ale priamo tam, kde sa rodí káva.

José Cuellár Fajardo, Honduras

Jednou z takých káv je poklad od Josého Cuellár Fajarda, ktorého kupovaním jeho produktov podporujeme už niekoľko rokov. Jeho geisha z divokého pralesa sa stala naším bestsellerom a v tomto roku získala na medzinárodnej súťaži aj prestížne ocenenie Great Taste Awards. Josého sme osobne navštívili na začiatku roka a zúčastnili sme sa zberu a spracovania kávovníkových čerešní, ktoré sme následne doviezli na Slovensko.

Honduras

Fincu Jerusalén, ako sa volá Josého farma, založili ešte jeho prarodičia. Nachádza sa hlboko v divočine vo vysokej nadmorskej výške. Všadeprítomné pralesy ponúkajú dokonalý ekosystém na pestovanie kávovníkov, ktoré rastú takmer bez ľudského zásahu, a to v tieni iných stromov. Takto ich chránia napríklad banánovníky, rôzne citrusy a rovnako iné, desiatky metrov vysoké stromy.

José je jedinečný človek, neustále sa usmieva a pokojne by mohol byť maskotom nášho „hnutia“ GOOD VIBES ONLY. Aj keď to má ťažšie, ako mnohí z nás, doslova z neho vyžaruje dobrá energia a pocit pokoja. Na ramenách nosí ťarchu niekoľkých desiatok farmárov z regiónu Santa Barbara, pretože je riaditeľom združenia farmárov a na starosti má kontrolu kvality i následný predaj ich kávy. Rozhodol sa, že celý svoj život obetuje a zasvätí farmárčeniu.

Farma, alebo skôr prales, Jerusalén, leží pri mestečku Trinidad, ktoré založili židovskí misionári. V tom čase tam žil a kávovníky oberal aj Josého starý otec, ktorý svoju farmu nazval práve na počesť spomínaných misionárov. Zaujímavosťou tohto miesta je skutočnosť, že nejde o klasickú „nalinkovanú“ farmu. Je to čistokrvný prales, v ktorom majú okrem mnohých iných stromov a rastlín svoj domov aj kávovníky odrody Geisha. José svoju prácu berie ako poslanie a snaží sa pomáhať drobným farmárom a zberačom z regiónu. Berie na seba obrovské bremeno, aby sa rodiny z okolia, ktoré sa odjakživa živili zberom kávovníkových čerešní, vedeli uživiť.

Marián Takáč, Vietnam

Na opačnej strane zemegule, konkrétne vo Vietname, farmárči Marián Takáč. Rodák zo Slovenska pestuje kvalitnú arabiku v blízkosti mesta Đà Lạt pod horou Lang Biang. Jeho životný príbeh je neuveriteľný; s kamarátmi odišiel do Vietnamu na dovolenku a začal si písať s neznámou dievčinou. Napokon sa z nej vykľula žena jeho života a od toho okamihu sa domov nevrátil. Presťahoval sa k rodine svojej novej manželky, ktorá sa už dlho venovala farmárčeniu a začal im pomáhať.

Vietnam

Jeho príbeh je o to paradoxnejší, že káve v čase odchodu zo Slovenska vôbec nerozumel a dokonca ju ani nepil. Farmu postupom času prevzal pod seba, začal ju manažovať a ekonomicky všetko nastavil omnoho efektívnejšie. Hnevalo ho, že veľké spoločnosti ľudí z jeho rodiny využívali len ako lacnú pracovnú silu, nechali ich oddrieť si najťažšiu prácu a vyprodukovať kávovníkové čerešne. O kvalitu sa v tejto oblasti nikto nestaral, ale Marián to zmenil. Kávu začal triediť i spracovávať priamo na farme, na ktorej tak v súčasnosti ostáva omnoho viac peňazí a životná úroveň farmárov sa zvyšuje.

Dnes je z neho uznávaný odborník, ktorý môže byť inšpiráciou pre mnohých z nás. O jeho výberovú kávu je taký záujem, že ho nedokáže pokryť. Preto sme veľmi radi, že časť z jeho produkcie sa podarilo získať aj našej pražiarni. Za jeho kávu sme dostali aj zlatú hviezdu na súťaži Great Taste Awards.

Luka Ondrišák, Indonézia

Ďalším farmárom, s ktorým sa nám podarilo nadviazať direct trade spoluprácu, je Lukáš „Luka“ Ondrišák. Osud ho podobne ako Mariána Takáča ťahal do Ázie, avšak zakotvil v Indonézii. Pôsobí tam už viac ako desať rokov a ako rád priznáva, do veľkej miery sa zamiloval do tamojších ľudí. Podľa neho sú to obrovskí srdciari, ktorí sú navyše veľmi priateľskí, hraví, spontánni, skromní, usmievaví, tolerantní a mierumilovní. Fascinuje ho aj to, že Indonézia má 300 rôznych etnických skupín, ktoré sú rozmiestnené na 16 000 ostrovoch. To je množstvo rôznorodých príbehov.

Za srdce ho samozrejme chytila aj káva. Označuje ju za natoľko komplexné odvetvie, že človek sa môže zdokonaľovať a učiť nové veci celý život. Najskôr sa venoval jej príprave, ale postupne presedlal k pestovaniu, spracovaniu a praženiu. Miluje chvíle v indonézskych horách, kde vypomáha farmárom a užíva si okamihy s nádhernými a usmiatymi ľuďmi.

Sumatra

Kávu do Európy posiela prostredníctvom svojej spoločnosti Alami Specialty Coffee a usiluje sa vybrať vždy tie najkomplexnejšie výberovky s vysokým skóre. Alami označuje za svoj indonézsky manifest, do ktorého dáva všetko, čo sa v krajine za tých desať rokov naučil. Vníma to ako prácu s ľuďmi a ich hodnotami i ako podporovanie tradície a kultúry, ale záleží mu aj na udržateľnosti vo vzťahu k prírode, na férovom obchode i ekológii. K pestovaniu kávy pristupuje aj vedecky a agrolesnícky. Nevozí kávu z klasických plantáží, ale z území, kde môžu kávovníky rásť vo svojom prirodzenom prostredí v tieni iných rastlín.

V každom balíčku kávy sa ukrýva príbeh

Keď otvoríte balík niektorej kávy, ktoré vám sprostredkúvame formou direct trade, skúste sa na chvíľu zastaviť. Zavrite oči, nadýchnite sa jej vône a mysľou sa preneste na farmy, o ktorých sme písali. Chcete niektoré z týchto káv ochutnať? Tak navštívte náš e-shop www.coffeein.sk a vyberte si zo širokej ponuky káv.

Páčil sa ti článok? Daj o nom vedieť známym:

Facebook
Twitter
Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka podporuje tvorbu Cookies, pokračovaním v prehliadaní súhlasíte s uložením Cookies vo Vašom prehliadači. viac informácií

Súbory cookie:
S cieľom zabezpečiť riadne fungovanie tejto webovej lokality ukladáme niekedy na vašom zariadení malé dátové súbory, tzv. cookie. Je to bežná prax väčšiny veľkých webových lokalít.

Čo sú súbory cookie? Súbor cookie je malý textový súbor, ktorý webová lokalita ukladá vo vašom počítači alebo mobilnom zariadení pri jej prehliadaní. Vďaka tomuto súboru si webová lokalita na určitý čas uchováva informácie o vašich krokoch a preferenciách (ako sú prihlasovacie meno, jazyk, veľkosť písma a iné nastavenia zobrazovania), takže ich pri ďalšej návšteve lokality alebo prehliadaní jej jednotlivých stránok nemusíte opätovne uvádzať.

Ako kontrolovať súbory cookie Súbory cookie môžete kontrolovať a/alebo zmazať podľa uváženia – podrobnosti si pozrite na stránke aboutcookies.org. Môžete vymazať všetky súbory cookie uložené vo svojom počítači a väčšinu prehliadačov môžete nastaviť tak, aby ste im znemožnili ich ukladanie. V takomto prípade však pravdepodobne budete musieť pri každej návšteve webovej lokality manuálne upravovať niektoré nastavenia a niektoré služby a funkcie nebudú fungovať.

Zavrieť