singapur - čo ochutnať titulka

Singapur - 9 jedál, ktoré musíte pri návšteve ochutnať

Ázijská kuchyňa môže byť pre niekoho veľmi ťažkým sústom, iný na ňu zas nedá dopustiť. Singapur je v tomto ohľade dosť špecifickým miestom. Kĺbi sa v ňom totiž viacero gastronomických kultúr - miestna malajská, etnická čínska, indonézska, indická, ale aj viacero západných vplyvov.

Miestna kuchyňa je teda pomerne pestrá a chutnú alternatívu by si mal nájsť každý. V tomto článku si predstavíme viacero jedál, na ktorých by ste si mali pochutnať ak sa vyberiete navštíviť Singapur.




Kura s ryžou na hainanský spôsob

Ide o jedno z najpopulárnejších jedál v tejto krajine. Kura je pripravené vo vývare s bujónom, cesnakom a zázvorom. V ňom sa varí ešte aj ryža, čím získa charakteristickú vôňu a chuť. Podáva sa s rôznymi druhmi omáčok, napríklad čili, alebo sójovou.

Krab na omáčke

Krab je najprv varený v šťave a potom smažený, čiže mäso sa nelepí na pancier. Už počas prípravy býva často namáčaný v rôznych korenených omáčkach, tie však môžu byť servírované aj zvlášť. Populárne sú predovšetkým dva druhy - z čili a z čierneho korenia. Podáva sa s pečivom.

Laksa

singapur - čo ochutnať titulka

Ryžové rezance v korenistej karí krevetovej polievke, s kúskami ryby, kuraťa a vajíčka. Existujú aj varianty s tofu a jedlými mušľami. Ďalšie veľmi populárne miestne jedlo, ktoré vzniklo kombináciou čínskej a malajskej kuchyne.

Char Kuey Teow

singapur - Char Kuey Teow

Autor: Foodtourism

Široké a podlhovasté ryžové rezance sú vyprážané na sladkastej tmavej sójovej omáčke a bravčovej masti, spolu s čínskymi klobásami, vajíčkom, fazuľovými klíčkami a rybou. Veľmi kalorické jedlo, tradične populárne medzi pracujúcim ľudom, ktorý potreboval rýchlu dávku energie.

Krevetové cestoviny (Hokkien Mee)

singapur - hokkien mee

By Jpatokal

Vaječné a ryžové cestoviny varené v hustom krevetovom vývare, s kúskami kuracieho/bravčového, kreviet, rýb a kalmárov. K tomu ešte čili, ocot a sójová omáčka. Podávané s kúskom limetky, ktorá mierni mastnosť pokrmu.

Kaya toast

singapur - kaya toast

zdroj: jiaksimi.sg

Populárne raňajkové jedlo domácich. Kaya je kokosový džem, vyrobený z vajec, cukru a, samozrejme, kokosového mlieka. Natiera sa na chutný biely toastový chlieb, ktorý je predtým mierne opečený. Podáva sa často s vajíčkami namäkko a chutnou šálkou miestnej kávy.

Opekaná raja

Rozšírené fast-foodové jedlo. Mäso z raje je naložené v pikantnej omáčke sambal (základ tvorí čili, paradajky, rybacia pasta a limetková šťava), zabalené do banánového listu a následné opekané ala barbeque na grile.

Satay

Jedlo pripomínajúce náš špíz - grilované mäsko (najčastejšie kuracie, hovädzie, bravčové, baranina) výrazne korenené kurkumou, často podávané s ryžovými koláčikmi ketupat, cibuľou, šalátovou uhorkou a pikantnou arašidovou omáčkou.

Ustricová omeleta (Orh Lua)

singapur - orh lua

zdroj: tripadvisor.com

Ako už názov napovedá, ide o tradičnú vajíčkovú omeletu štedro naplnenú ustricami a koriandrom. Zvyčajne sa pridáva aj špeciálny čili ocot, do ktorého si kúsky tohto chutného jedla môžete namáčať.

Leave a reply