Nie som veľkým fanúšikom rumu, no vidieť rumovňu a celý proces destilácie je zaujímavý aj pre abstinentov. Rhumerie de Chamarel sa nachádza na juhozápade ostrova a ponúka okrem prehliadky destilovne, predajne s najrôznejšími typmi rumu a alkoholu, samozrejme, aj ochutnávku. Počas 30-minútovej prehliadky sa dozviete množstvo informácii o histórii a výrobe samotného alkoholu s magickým názvom RUM. Od zberu správne dozretej cukrovej trstiny, cez jej spracovanie (čerstvá rastlina sa musí spracovať za jeden deň), až po viaceré kroky, ktoré sú spojené s výrobou cukru a melasy, z ktorej sa rum vyrába. Práve melasa sa rozriedi vodou a uskladní na kvasenie, počas ktorého sa vysoký obsah cukru mení na alkohol. Ten sa potom zahriatím na približne 78 stupňov vyparuje a kondenzuje na číry destilát. Ten potom dozrieva niekoľko mesiacov /rokov v sudoch a nádržiach. Zlatistú farbu a skvelú arómu výrobcovia docielia dlhším skladovaním v dubových sudoch alebo pridaním cukrového karamelu. Zlatým klincom programu je pravdepodobne pre väčšinu návštevníkov ochutnávka. Nám nalievala asi najmenšia žena, akú som kedy v živote videl. Milá a usmievavá domáca nám v priebehu pár minút naservírovala ľahký, tmavý, svetlý, dubový, viackrát destilovaný 5 ročný, 10 ročný, kokosový, banánový, vanilkový, škoricový…Aj preto do Rhumeria de Chamarel doporučujem ísť skôr poobede, keďže cesta naspäť býva veselšia. Taktiež sa dohodnite ešte pred ochutnávkou, kto bude šoférovať =).
Otvorené je pondelok až sobota od 9:30 – 17:30 a vstupné je 11€ dospelí / 6€ deti.