churrasco - poco hecho

Carne - mäso po španielsky

mäso po španielsky

 

Väčšinu španielskeho jedálnička tvorí mäso. Obľubujú najmä jahňacie, hovädzie a bravčové, prípadne teľacinku. Milujú ho na všetky spôsoby, no najviac však vyprážané alebo konzervované. Španieli konzervujú mäso už od čias Rimanov a sú skutočnými majstrami vo svojom obore. Za takú iberskú šunku by sa hádam aj pobili. Je to ich špecialita. Ozaj nehľadajte v jedálnom lístku španielske vtáčiky, tie u nich nedostanete. Toto jedlo pripomínajúce vtáčika bolo vraj obľúbeným pokrmom cisára Rudolfa II., ktoré mu pripravoval jeho španielsky kuchár, odtiaľ pochádza aj názov. Rovnako naše preferované kuracie mäso nepovažujú za plnohodnotné mäso. Keď pôjdete do Španielska, dajte si radšej poriadny steak a určite neoľutujete. Španieli sú veru majstri kuchári, bude vám chutiť.

Pred tým, ako vyrazíte do španielskej reštaurácie, poďte si s nami zopakovať druhy mäsa a jeho rôzne spôsoby úpravy. Aby pre vás jedálny lístok nebol španielska dedina 🙂

carne

Radi sa učíte španielčinu? Pozrite si aj iné slovíčka po španielsky, vyberte si tému ktorá Vás zaujíma.

 

Rôzne úpravy jedál - mäsaTipos de aderezamiento de carne
biftek - krvavýel bistec poco hecho (poko ečo)
biftek - prepečenýel bistec muy hecho (muj ečo)
biftek - stredne prepečenýel bistek semicrudo (semikrudo)
dusenéestofada
grilovanéa la parilla (parija)
marinovanéen adobo (en escabeche)
mletépicada (pikada)
na maslea la mantequilla (mantekija)
na paprikea la pimienta
na ražnigratinada
na smotaneen salsa de nata
obaľované v strúhankeempanada
pečenéasada
údenéahumada (curada)
varenécocida (kosida)
vyprážanéfrita
Druhy mäsaTipos de carne
baraninade carnero
bravčovéde cerdo, de puerco (serdo, puerko)
divinala carne de caza
hovädziede res
jahňaciede cordero (kordero)
kuraciede pollo (pojo)
morčaciede pavo
rybacieel pescado (peskado)
teľaciede ternera
Hlavné mäsové jedláComida de carne
gulášel guiso, el gulash (giso)
guláš - zajačíel gulash de liebre
jaternicala longaniza (longanisa)
jelení chrbátel lomo de ciervo (siervo)
krídla - kuracielas alas de pollo
krkovičkael morillo (morijo)
mäsová roládala carne en rollo (karne en rojo)
medailónkylos medallones (medajones)
pečienkael hígado (igado)
prsia - kuraciela pechuga de pollo (pečuga)
rebierko - bravčovéla costilla de cerdo (kostija de serdo)
rezeň - prírodnýel filete en salsa
rezeň - viedenskýla chuleta milanesa (čuleta)
roštenkael lomo, el rosbif
srnčí chrbátel lomo de corzo (korso)
steakel churrasco (čurasko)
stehno - bravčovéel pernil  de cerdo
sviečková na smotaneel solomillo en salsa de nata (solomijo)
tlačenkael bandujo (banducho)
varené kolenola rodilla de cerdo cocida (rodija, kosida)

 
Hľadáte učebnicu španielčiny pre samoukov?

Sledujte aj aktuálne zľavy na jazykové kurzy

Aiwa

1 comment

Leave a reply

Táto stránka podporuje tvorbu Cookies, pokračovaním v prehliadaní súhlasíte s uložením Cookies vo Vašom prehliadači. viac informácií

Súbory cookie:
S cieľom zabezpečiť riadne fungovanie tejto webovej lokality ukladáme niekedy na vašom zariadení malé dátové súbory, tzv. cookie. Je to bežná prax väčšiny veľkých webových lokalít.

Čo sú súbory cookie? Súbor cookie je malý textový súbor, ktorý webová lokalita ukladá vo vašom počítači alebo mobilnom zariadení pri jej prehliadaní. Vďaka tomuto súboru si webová lokalita na určitý čas uchováva informácie o vašich krokoch a preferenciách (ako sú prihlasovacie meno, jazyk, veľkosť písma a iné nastavenia zobrazovania), takže ich pri ďalšej návšteve lokality alebo prehliadaní jej jednotlivých stránok nemusíte opätovne uvádzať.

Ako kontrolovať súbory cookie Súbory cookie môžete kontrolovať a/alebo zmazať podľa uváženia – podrobnosti si pozrite na stránke aboutcookies.org. Môžete vymazať všetky súbory cookie uložené vo svojom počítači a väčšinu prehliadačov môžete nastaviť tak, aby ste im znemožnili ich ukladanie. V takomto prípade však pravdepodobne budete musieť pri každej návšteve webovej lokality manuálne upravovať niektoré nastavenia a niektoré služby a funkcie nebudú fungovať.

Zavrieť