Škótska whisky – Dalwhinnie

škótska whisky - single malt 15y dalwhinnie

Škoti sú známi nielen pre svoje „šetrné, až držgrošské“ správanie, ale preslávila ich aj kvalitná škótska whisky. Aj keď údajne najstaršou destilériou s licenciou na pálenie whisky sa stala v roku 1608 írska Old Bushmills Distillery, zmienky o škótskej whisky sa objavili už na konci 15. storočia. Whisky sa vyrába najmä v Škótsku, Japonsku, Kanade a Wales, v niektorých častiach USA a Írsku sa označuje „Whiskey“. Vyrába sa z rôznych druhov obilnín. Zdrojom cukru a sladu môže byť raž, jačmeň, pšenica alebo kukurica. Na to, aby mohol alkohol niesť označenie škótska whisky, musí byť destilovaná v Škótsku, zvyčajne 2-3 krát a odležaná minimálne 3 roky v dubovom sude. V Škótsku je viac ako stovka aktívnych páleníc, najmä v oblastiach Highland, Lowland, Islay, Speyside a Campbeltown.

škótska whisky

My sme zablúdili do Dalwhinnie, tradičnej „single malt“ – jedno sladovej destilérie, ktorá je známa najmä tým, že je najvyššie položená v Škótsku a taktiež najchladnejšia, keďže v tejto horskej dedinke je priemerná ročná teplota len 6 stupňov. V minulosti sa veľká čast produkcie (viac ako 2 milióny litrov whisky ročne) používala ako zložka rôznych blendov (zmes viacerých, často aj 15-50 rôznych druhov), v ostatných rokoch najmä vďaka exportu do Mexika rastie podiel kvalitnej škótskej single malt whisky.

malt - sladový jačmeň do whisky

Milá staršia pani nám asi miliónty krát recitovala  s nádherným škótskym prízvukom históriu a postup výroby. Od pôvodu názvu Dalwhinnie z galského slova označujúceho miesto pre stretnutie Dail-coinneeamh, cez kontrolu surovín (výhradne sladový jačmeň z UK), sušenie zrna, až po vodu, ktorá pochádza z neďalekého horského prameňa. Dala nám ovoňať rozdiel medzi „maltom“, ktorý používajú, a porovnávala ho s jačmeňom, ktorý smrdel od dymu pri sušení. Zrno sa totiž najprv namočí do vody, aby ju nasalo, naklíčilo a tým sa premieňa škrob na cukor. Po niekoľkých dňoch sa suší horúcim vzduchom, aby sa klíčenie zastavilo v okamihu, keď je obsah cukru v zrne najvyšší. Podľa toho, ako naklíčený  zelený slad sušia, získava neskôr rašelinovú alebo dymovú arómu. Zrno sa melie, zvyčajne aj viackrát, aby sa po zaliatí horúcou vodou vylúhovalo čo najlepšie a mohli vyťažiť zo zmesi čo najviac cukru. Sladká voda, ktorá vôňou pripomínala med, neskôr kvasí v obrovských sudoch. Kvasinky štiepia cukor a vytvárajú tak alkohol a CO2. Zmes teda skysne a zhorkne a pripomína pivo, obsah alkoholu približne 6-7%. Aby sa objem alkoholu zvýšil, je nevyhnutná destilácia – proces zahrievania. Keďže alkohol má nižší bod varu ako voda, odparí sa skôr a pomocou ochladzovania v medených „zatočených potrubiach“ skondenzuje na tekutinu s obsahom približne 20-25%. Druhou destiláciou sa objem alkoholu zvýši zvyčajne až na 70%.

škótska whisky

Aby whisky získala požadovanú kvalitu a chuť, musí zrieť v drevených sudoch aspoň 3 roky. Väčšina škótskych destilérií používa americké sudy, ktoré v minulosti výhodne nakúpili z USA. Keďže bourbon v Amerike podľa zákona musel zrieť vždy v novom sude, bolo pre obchodníkov výhodnejšie použité sudy lacno predať v Európe, ako ich zbytočne prázdne ťahať naspäť do USA. Sudy, ktoré boli pôvodne určené na portské, sherry alebo bourbon, taktiež dodávajú whisky arómu a farbu. Každý rok sa v sude vyparí približne 2-5%, Škóti to označujú ako anjelská daň. Whisky zreje často aj 12-15 rokov a tak sa stratí zvyčajne odparovaním 25-40% sudu. Redukovať sa to dá kvalitnými sudmi, nízkou teplotou a vlhkosťou v pivniciach, ale eliminovať vyparovanie úplne sa nedá. Zaujímavé je aj to, že whisky dozrieva jedine v drevenom sude, akonáhle je vo fľaške, môžete ju opatrovať aj ďalších 30  rokov, kvalitu jej to nezvýši.




Páčil sa ti článok? Daj o nom vedieť známym:

Facebook
Twitter
Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka podporuje tvorbu Cookies, pokračovaním v prehliadaní súhlasíte s uložením Cookies vo Vašom prehliadači. viac informácií

Súbory cookie:
S cieľom zabezpečiť riadne fungovanie tejto webovej lokality ukladáme niekedy na vašom zariadení malé dátové súbory, tzv. cookie. Je to bežná prax väčšiny veľkých webových lokalít.

Čo sú súbory cookie? Súbor cookie je malý textový súbor, ktorý webová lokalita ukladá vo vašom počítači alebo mobilnom zariadení pri jej prehliadaní. Vďaka tomuto súboru si webová lokalita na určitý čas uchováva informácie o vašich krokoch a preferenciách (ako sú prihlasovacie meno, jazyk, veľkosť písma a iné nastavenia zobrazovania), takže ich pri ďalšej návšteve lokality alebo prehliadaní jej jednotlivých stránok nemusíte opätovne uvádzať.

Ako kontrolovať súbory cookie Súbory cookie môžete kontrolovať a/alebo zmazať podľa uváženia – podrobnosti si pozrite na stránke aboutcookies.org. Môžete vymazať všetky súbory cookie uložené vo svojom počítači a väčšinu prehliadačov môžete nastaviť tak, aby ste im znemožnili ich ukladanie. V takomto prípade však pravdepodobne budete musieť pri každej návšteve webovej lokality manuálne upravovať niektoré nastavenia a niektoré služby a funkcie nebudú fungovať.

Zavrieť