Na krídlach okolo sveta

Nie, tentoraz to nebude o lietadlách, ale o krídelkách. Tých kuracích. Viete, že v každej krajine robia krídelká trochu inak?

Pečené krídelká
Buffalo wings

Americké „Buffalo wings“

Pre väčšinu Američanov sú pečené krídelká default hodnota pre slovo wing (krídlo). Sú najobľúbenejšou pochúťkou na slávnom Super Bowl a v roku 2014 oslavujú 50 rokov svojej existencie. Prvýkrát boli údajne pripravené v Anchor Bare, ktorý vlastnila Teressa Bellissimo. V jeden večer prišiel jej syn s partiou kamarátov a ona v snahe pohostiť ich, hodila do fritézy niekoľko krídeliek a pred podávaním ich potrela pikantnou omáčkou. Krídelká sa stali onedlho populárnym jedlom v USA a ponúkajú ho mnohé fast-foody ale aj reštaurácie. Podávajú sa so zelerovými stonkami a omáčkou z modrého syra. Pri Buffalo wings platí jedno pravidlo – nikdy nie sú vyprážané 🙂

Kórejské

Kórejské krídelká si vyžadujú špeciálnu omáčku pozostávajúcu z chilli pasty,  sójovej omáčky,  cesnaku , zázvoru a sezamového oleja. K tomu sa pridáva prenikavý ryžový ocot a med. Predtým, než sa krídelká polejú touto omáčkou, potrú sa zmesou múky, kukuričného škrobu a vody a prudko sa opečú v oleji.

Grécke

Citrónová šťava , cesnak , čierne korenie a bylinky – to sú ingrediencie pre prípravu gréckej alternatívy krídeliek. Potreté touto zmesou sa krídelká opekajú na grile, najlepšiu chuť majú, ak sa použije drevené uhlie. Prílohou bývajú slávne grécke tzatziki.

Mexické

Použitie tortilových omrviniek na obaľovanie urobí z týchto krídeliek skutočné unikáty. Skôr, ako sa obalia v rozdrvených omrvinkách, namočia sa do kukuričného oleja ochuteného chilli, kajenským korením a oreganom. Rýchly kúpeľ v tomto oleji skôr, ako ich obalíte v omrvinkách, je presne to, čo z nich urobí úžasnú dozlatista upečenú pochúťku.

Španielske

kuracie krídelká v španielsku
španielske „alitas de pollo“

 

Či si ich nazvete tapas alebo inak, paprikou a cesnakom ochutené krídelká sú vhodné najmä na slávnostnú príležitosť. Kľúčom k úspechu je použitie veľkej panvice s olejom, aby boli upečené do chrumkava. Ďalšími ingredienciami sú citrónová šťava, kvalitný olivový olej a čierne korenie.

Peruánske

Patria medzi najchutnejšie na svete. Marináda z limetkovej šťavy, s bobkovým listom, čili papričkami, cesnakom, rascou a paprikou je umocnená kvalitným vínom (Sauvignon Blanc) a vynikajúcim olivovým olejom. Grilujú sa na grile s dreveným uhlím a zdobia sa čerstvými vetvičkami tymianu. Pred podávaním sa posypú morskou soľou a čerstvo zomletým  čiernym korením.

Írske

Ak ste si tipli, že pri príprave írskych krídeliek sa používa pivo, získali ste hlavnú cenu. Ku krídelkám sa pridáva mrkva, petržlen, cibuľa a cesnak, ktoré spolu s pivom vytvoria hustú a chutnú omáčku pre všetkých milovníkov tohto obľúbeného jedla.

Juhoafrické

V Južnej Afrike sa krídelká potierajú zmesou mletých červených chilli papričiek, zázvoru, trochou medu a sójovej omáčky. Aj tu platí pravidlo, že sa takto dochutené krídelká nikdy nevyprážajú, ale len fritujú v oleji. Kombinácia sladkej a pikantnej chuti na opečenom mäse je prekvapivo príjemná.

Japonské

Japonské krídelká patria medzi najvoňavejšie na svete. Marináda sa robí z čerstvého cesnaku, zázvoru, jarnej cibuľky, ustricovej a sójovej omáčky. Sladká vôňa škorice, páleného cukru a badiánu dotvára chuť mäsa a mení ho na neskutočne dobré a ľahké občerstvenie.

Baltimorské

Američania majú občas zvláštne chúťky. Na záver tohoto zoznamu si dáme ako čerešničku na torte recept rozšírený najmä v oblasti Baltimore (Maryland) a v štáte Pensylvánia. Kuracie krídelká s waflami, šľahačkou a broskyňami.

krídelká s waflami, šlahačkou a ovocím

 

Autor: Mária Lazárová

Slovenská spisovateľka a blogerka. Autorka románu Nauč ma povedať zbohom a rozprávkových kníh O medvedíkovi bez mena a Ema a ružová veľryba

Páčil sa ti článok? Daj o nom vedieť známym:

Facebook
Twitter
Pinterest

Jedna odpoveď

  1. Mnam, dostala som chut na kridielka!! Tie buffalo s blue cheese omáčkou! A k tým Baltimore – to su tzv. Southern Style a videla som ich podávané aj s javorovým sirupom.. Chutili výborne!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka podporuje tvorbu Cookies, pokračovaním v prehliadaní súhlasíte s uložením Cookies vo Vašom prehliadači. viac informácií

Súbory cookie:
S cieľom zabezpečiť riadne fungovanie tejto webovej lokality ukladáme niekedy na vašom zariadení malé dátové súbory, tzv. cookie. Je to bežná prax väčšiny veľkých webových lokalít.

Čo sú súbory cookie? Súbor cookie je malý textový súbor, ktorý webová lokalita ukladá vo vašom počítači alebo mobilnom zariadení pri jej prehliadaní. Vďaka tomuto súboru si webová lokalita na určitý čas uchováva informácie o vašich krokoch a preferenciách (ako sú prihlasovacie meno, jazyk, veľkosť písma a iné nastavenia zobrazovania), takže ich pri ďalšej návšteve lokality alebo prehliadaní jej jednotlivých stránok nemusíte opätovne uvádzať.

Ako kontrolovať súbory cookie Súbory cookie môžete kontrolovať a/alebo zmazať podľa uváženia – podrobnosti si pozrite na stránke aboutcookies.org. Môžete vymazať všetky súbory cookie uložené vo svojom počítači a väčšinu prehliadačov môžete nastaviť tak, aby ste im znemožnili ich ukladanie. V takomto prípade však pravdepodobne budete musieť pri každej návšteve webovej lokality manuálne upravovať niektoré nastavenia a niektoré služby a funkcie nebudú fungovať.

Zavrieť