Carne – mäso po španielsky

mäso po španielsky

 

Väčšinu španielskeho jedálnička tvorí mäso. Obľubujú najmä jahňacie, hovädzie a bravčové, prípadne teľacinku. Milujú ho na všetky spôsoby, no najviac však vyprážané alebo konzervované. Španieli konzervujú mäso už od čias Rimanov a sú skutočnými majstrami vo svojom obore. Za takú iberskú šunku by sa hádam aj pobili. Je to ich špecialita. Ozaj nehľadajte v jedálnom lístku španielske vtáčiky, tie u nich nedostanete. Toto jedlo pripomínajúce vtáčika bolo vraj obľúbeným pokrmom cisára Rudolfa II., ktoré mu pripravoval jeho španielsky kuchár, odtiaľ pochádza aj názov. Rovnako naše preferované kuracie mäso nepovažujú za plnohodnotné mäso. Keď pôjdete do Španielska, dajte si radšej poriadny steak a určite neoľutujete. Španieli sú veru majstri kuchári, bude vám chutiť.

Pred tým, ako vyrazíte do španielskej reštaurácie, poďte si s nami zopakovať druhy mäsa a jeho rôzne spôsoby úpravy. Aby pre vás jedálny lístok nebol španielska dedina 🙂

carne

Radi sa učíte španielčinu? Pozrite si aj iné slovíčka po španielsky, vyberte si tému ktorá Vás zaujíma.

 

Rôzne úpravy jedál – mäsa Tipos de aderezamiento de carne
biftek – krvavý el bistec poco hecho (poko ečo)
biftek – prepečený el bistec muy hecho (muj ečo)
biftek – stredne prepečený el bistek semicrudo (semikrudo)
dusené estofada
grilované a la parilla (parija)
marinované en adobo (en escabeche)
mleté picada (pikada)
na masle a la mantequilla (mantekija)
na paprike a la pimienta
na ražni gratinada
na smotane en salsa de nata
obaľované v strúhanke empanada
pečené asada
údené ahumada (curada)
varené cocida (kosida)
vyprážané frita
Druhy mäsa Tipos de carne
baranina de carnero
bravčové de cerdo, de puerco (serdo, puerko)
divina la carne de caza
hovädzie de res
jahňacie de cordero (kordero)
kuracie de pollo (pojo)
morčacie de pavo
rybacie el pescado (peskado)
teľacie de ternera
Hlavné mäsové jedlá Comida de carne
guláš el guiso, el gulash (giso)
guláš – zajačí el gulash de liebre
jaternica la longaniza (longanisa)
jelení chrbát el lomo de ciervo (siervo)
krídla – kuracie las alas de pollo
krkovička el morillo (morijo)
mäsová roláda la carne en rollo (karne en rojo)
medailónky los medallones (medajones)
pečienka el hígado (igado)
prsia – kuracie la pechuga de pollo (pečuga)
rebierko – bravčové la costilla de cerdo (kostija de serdo)
rezeň – prírodný el filete en salsa
rezeň – viedenský la chuleta milanesa (čuleta)
roštenka el lomo, el rosbif
srnčí chrbát el lomo de corzo (korso)
steak el churrasco (čurasko)
stehno – bravčové el pernil  de cerdo
sviečková na smotane el solomillo en salsa de nata (solomijo)
tlačenka el bandujo (banducho)
varené koleno la rodilla de cerdo cocida (rodija, kosida)

 
Hľadáte učebnicu španielčiny pre samoukov?

Sledujte aj aktuálne zľavy na jazykové kurzy

Páčil sa ti článok? Daj o nom vedieť známym:

Facebook
Twitter
Pinterest

Jedna odpoveď

  1. Spätné upozornenie: Španielčina pre samoukov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka podporuje tvorbu Cookies, pokračovaním v prehliadaní súhlasíte s uložením Cookies vo Vašom prehliadači. viac informácií

Súbory cookie:
S cieľom zabezpečiť riadne fungovanie tejto webovej lokality ukladáme niekedy na vašom zariadení malé dátové súbory, tzv. cookie. Je to bežná prax väčšiny veľkých webových lokalít.

Čo sú súbory cookie? Súbor cookie je malý textový súbor, ktorý webová lokalita ukladá vo vašom počítači alebo mobilnom zariadení pri jej prehliadaní. Vďaka tomuto súboru si webová lokalita na určitý čas uchováva informácie o vašich krokoch a preferenciách (ako sú prihlasovacie meno, jazyk, veľkosť písma a iné nastavenia zobrazovania), takže ich pri ďalšej návšteve lokality alebo prehliadaní jej jednotlivých stránok nemusíte opätovne uvádzať.

Ako kontrolovať súbory cookie Súbory cookie môžete kontrolovať a/alebo zmazať podľa uváženia – podrobnosti si pozrite na stránke aboutcookies.org. Môžete vymazať všetky súbory cookie uložené vo svojom počítači a väčšinu prehliadačov môžete nastaviť tak, aby ste im znemožnili ich ukladanie. V takomto prípade však pravdepodobne budete musieť pri každej návšteve webovej lokality manuálne upravovať niektoré nastavenia a niektoré služby a funkcie nebudú fungovať.

Zavrieť